top of page
Het proces

In het blokboek zat een opdracht dat ieder voor zich 1 schets van een grijper moest maken. Daaruit moest uiteindelijk het beste ontwerp gekozen worden of konden goede aspecten gecombineerd worden tot uiteindelijk een zo goed mogelijke grijper.

Toen iedereen zijn of haar schets af had zijn wij met de hele groep bij elkaar gekomen en hebben wij alle schetsen naast elkaar gelegd. Hierna hebben wij een rondje gedaan en moest iedereen de positieve en negatieve punten opnoemen van zijn/haar grijper.

Om daarna een goed overzicht te krijgen, is er een tabel gemaakt waarin alle, in onze ogen, belangrijke punten van de grijper in stonden en dan per grijper werd er een beoordeling gegeven per aspect. Deze tabel is hieronder te zien.

Al snel vonden wij het grijpmechanisme van 1 grijper erg simpel en daarbij ook sterk. Dit hebben wij dan ook gebruikt voor onze grijper. Over het ophaalsysteem was wat meer discussie. Dit heeft ertoe geleid dat er een ophaalsysteem is ontstaan bestaande uit een combinatie van verschillende ophaalsystemen.

De verschillende deelsystemen zijn vervolgens uitgetekend zoals hieronder te zien is.

 

Wij kregen de mogelijkheid om onderdelen te laten lasersnijden. Dit is een sterk materiaal en daardoor handig voor onze grijper. Verschillende onderdelen zijn uitgetekend in MS Visio. Het voordeel van lasersnijden is dat het erg precies en snel is. De tekeningen in MS Visio zijn ook hieronder te zien.

Toen de onderdelen uit de lasersnijder kwamen kon de grijper redelijk snel in elkaar gezet worden met behulp van lijm, boutjes en moertjes. Hierbij liepen wij wel op tegen een aantal problemen. Meer daarover en over onze oplossingen bij onze discussie.

Uiteindelijk was heel de grijper klaar en kon die getest worden met actuatoren in de werkplaats.

bottom of page